Σελίδες

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ - ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ - Δείγμα συγγραφής μιας έκθεσης



                                                                                                                                

 00 Νοεμβρίου 0000


Θέμα: Ψυχολογική κλινική εκτίμηση του ΘΑΝΑΣΗ Ε. - Α.Δ.Τ.: 0000000 και ημερ. γέννησης: 00.00.0000 – με σκοπό την αξιολόγηση της επικινδυνότητάς του.

Το παραπάνω άτομο εξετάστηκε στα εξωτερικά ιατρεία των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας … στις 00/00/0000 και 00/00/0000, κατόπιν γραπτού αιτήματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης …, αίτημα απευθυνόμενο προς τον ΘΑΝΑΣΗ Ε., που του ζητούσε όπως προσκομίσει βεβαίωση από Κυβερνητικό Ιατρικό Συμβούλιο ότι «δεν κρίνεται επικίνδυνος για τον εαυτό του, τη δημόσια τάξη ή ασφάλεια, ώστε να του παραχωρηθεί η άδεια κατοχής των όπλων του».

[Για κάποιους συγκεκριμένους λόγους, είχε έλθει σε λεκτική σύγκρουση με κάποιο γνωστό του άτομο, το οποίο απήλησε ότι θα σκοτώσει...Στη συνέχεια, το θύμα, τρομοκρατημένο, μετέβει στο αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλει τον δράστη. Στις περιπτώσεις αυτές, η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να κατάσχει αμέσως οποιοδήποτε πυροβόλο όπλο κατέχει ο θύτης (πράγμα το οποίο έπραξε) και να του το επιστέψει αφότου γνωμοδοτήσει το ιατροσυμβούλιο ότι "δεν είναι επικίνδυνος για τον εαυτό του ή και τους άλλους"]

Τα πιο κάτω ευρήματα εξήχθησαν ύστερα από την κλινική ψυχολογική εξέταση του ΘΑΝΑΣΗ Ε.,  η οποία περιελάμβανε Κλινική Ψυχολογική Συνέντευξη και χορήγηση της Ψυχοδιαγνωστικής Προβολικής Δοκιμασίας Προσωπικότητας Τ.Α.Τ. (‘’Τεστ Θεματικής Αντίληψης’’).

Διαπιστώνεται ότι ο  προαναφερόμενος από πλευράς νοημοσύνης βρίσκεται στα πλαίσια του φυσιολογικού, καθώς επίσης η αφαιρετική και κριτική του ικανότητα, όπως και άλλες ανώτερες ψυχικές λειτουργίες (σκέψη, μνήμη, προσοχή αντίληψη, σύνθεση, ανάλυση) λειτουργούν στα πλαίσια του φυσιολογικού.

Δεν παρατηρήθηκε οποιαδήποτε ψυχωτική εκδήλωση, όπως παραληρηματικές ιδέες, ψευδαισθήσεις, ιδέες δίωξης ή άλλα τέτοια κλινικά σημεία (σχιζο-παρανοειδή), αλλά ούτε και πρωτογενείς (πρωτόγονες) αμυντικές λειτουργίες, όπως άρνηση, παντοδύναμος έλεγχος, διχοτόμηση του Εγώ, πρωτόγονη εξιδανίκευση και υποτίμηση,  που να επηρεάζουν την επαφή του με την πραγματικότητα.  

Συμπέρασμα: Πρόκειται για άτομο του οποίου η ταυτότητα παρουσιάζεται ως σταθερή χωρίς να εμφανίζονται παθολογικές δυσκολίες στη διαχείριση των επιθετικών του ενορμήσεων, αλλά ούτε και καταστρεπτικές διαθέσεις.

Η παρούσα αξιολόγηση εκδίδεται με αποκλειστικό σκοπό να χρησιμοποιηθεί από τα Μέλη του Ιατρικού Συμβουλίου που θα συσταθεί στο Γενικό Νοσοκομείο… για το θέμα που αφορά στον ΘΑΝΑΣΗ Ε.

[ΥΠΟΓΡΑΦΗ]

[ΟΝΟΜΑ ΚΛΙΝΙΚΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ]
[Κλινικός Ψυχολόγος]