Σελίδες

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Δικανική ψυχολογική αξιολόγηση : υπόθεση βιασμού

Η παρακάτω Ψυχολογική Κλινική  Αξιολόγηση αφορά νεαρή γυναίκα 20 χρόνων, η οποία κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι «βιάστηκε από νεαρό άνδρα 28 χρόνων», ο οποίος, από τη δικιά του μεριά, διατείνεται ότι «ναι μεν ήλθε σε σεξουαλική επαφή μαζί της, αλλά με τη θέλησή της».




Τις 00 Ιουνίου 0000


ΘΕΜΑ: Ψυχολογική Κλινική  Αξιολόγηση της Πηνελόπης Κ., με  Ημερ. γέννησης : 00/00/1986 & Α.Δ.Τ. : 000000.



          Το παραπάνω άτομο εξετάστηκε στο Κέντρο  Ψυχολογικής Στήριξης... στις 09/05/0000, 11/05/0000, 18/05/0000 και 06/06/0000, ύστερα από γραπτό αίτημα του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων..., ημερομηνίας 00 Μαΐου 0000.
           Τα παρακάτω ευρήματα εξήχθησαν ύστερα από την Κλινική Ψυχολογική Διερεύνηση, στην οποία υποβλήθηκε η Πηνελόπη Κ., που περιελάμβανε Κλινικές Ψυχολογικές Συνεντεύξεις και χορήγηση των Δοκιμασιών WECHSLER-WAIS (Κλίμακες νοημοσύνης για ενήλικες) και του Τ.Α.Τ. (Τεστ Θεματικής Αντίληψης - Προβολικό Ψυχοδιαγνωστικό Τεστ Προσωπικότητας).
          Διαπιστώνεται ότι η προαναφερόμενη από πλευράς νοημοσύνης βρίσκεται κάτω του φυσιολογικού σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό της ίδιας ηλικίας με αυτή, με ένδειξη βαθμού νοητικής επάρκειας: «Νοητική Στέρηση - ελαφριάς μορφής». Η αφαιρετική και κριτική της ικανότητα όπως και οι άλλες ανώτερες ψυχικές λειτουργίες (σκέψη, μνήμη, προσοχή, αντίληψη, σύνθεση, ανάλυση) λειτουργούν κάτω του φυσιολογικού, χωρίς ωστόσο να παρατηρείται οποιαδήποτε οργανική βλάβη στον εγκέφαλο, που να επηρεάζει τις νοητικές λειτουργίες και τον τομέα της συμπεριφοράς.
          Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζει δυσκολίες υψηλότατου βαθμού (ολοκληρωτική έκπτωση) σε ό,τι αφορά στην ικανότητα συγκέντρωσής της, στην ικανότητα της άμεσης ακουστικής μνήμης και στην ικανότητά της να αναπαριστά νοητικά τον κόσμο που την περιβάλλει.
          Το Εγώ της προβάλλεται ως εξαιρετικά αδύναμο και χαρακτηρίζεται από μια καθήλωση της επιθυμίας της για ανάπτυξη και ωρίμανση. Παράλληλα, συνοδεύεται από έντονα καταθλιπτικά στοιχεία και έντονα αισθήματα κατωτερότητας και ντροπής. Πιο συγκεκριμένα, έχει ανάγκη να «πιάνεται» πάνω σε γνωστές, απτές, συγκεκριμένες καταστάσεις. Όμως, καταστάσεις συγκρουσιακές (στρεσογόνες, αγχογόνες) και άγνωστες, την κάνουν να καταφεύγει σε αμυντικούς μηχανισμούς προστασίας, όπως την ολική αποφυγή και απόσυρσή της, πράγμα που της δημιουργεί μαζικές νοητικές αναστολές και την καθιστά αδύναμη στο να αντεπεξέλθει, από μόνη της, των συγκρουσιακών και άγνωστων καταστάσεων.
                 Ο μηχανισμός σκέψης της παρουσιάζεται με περιορισμένες δυνατότητες (βραδύτητα στη σκέψη, στον λόγο, μειωμένη ικανότητα στον ειρμό ιδεών), ενώ το συναίσθημά της είναι απρόσφορο (δυσκολίες έκφρασης των συναισθημάτων της).
          Η σχέση της με τους άλλους είτε χαρακτηρίζεται από μια ολική άρνηση και αποφυγή της σύγκρουσης και της διαφορετικότητας είτε ο άλλος βιώνεται ως εξαιρετικά επικίνδυνος, πράγμα το οποίο της προκαλεί τρόμο, παραλυσία, μέχρι και κατάρρευση του Εγώ της.
          Η φύση του άγχους της αφορά στο φόβο απόρριψης και εγκατάλειψής της, μέχρι σημείου κατακερματισμού της. Παράλληλα, ο ναρκισσισμός της (αυτοεκτίμησή της) παρουσιάζεται ως εύθραυστος και η ταυτότητά της ως μη σταθερή.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
          Πρόκειται για άτομο που παρουσιάζει «Νοητική Στέρηση - ελαφριάς μορφής», καθώς επίσης η αφαιρετική και κριτική του ικανότητα όπως και οι άλλες ανώτερες ψυχικές λειτουργίες λειτουργούν κάτω του φυσιολογικού.

 Δεν παρατηρήθηκε οποιαδήποτε ενεργώς ψυχοπαθολογία ή ψυχωτική εκδήλωση (παραληρητικές ιδέες, παραισθήσεις, κ.λπ.) που να επηρεάζουν την επαφή της με την πραγματικότητα. Ωστόσο, η δομή της προσωπικότητάς της παρουσιάζει σοβαρές ναρκισσιστικές ανεπάρκειες, ενώ το Εγώ της χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά αδύναμο και ευάλωτο, πράγμα που τη δυσκολεύει τόσο στη σύναψη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων όσο και στο να μπορεί, από μόνη της, να αντεπεξέρχεται των στρεσογόνων, αγχογόνων και άγνωστων καταστάσεων.

         Κρίνω ότι έχει μειωμένη επίγνωση των πράξεών της και των συνεπειών που απορρέουν από αυτές, είναι μειωμένες οι ικανότητές της να παρακολουθήσει και να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία. Ωστόσο, αν συνοδεύεται και στηρίζεται άμεσα από πρόσωπο το οποίο εμπιστεύεται και πάνω στο οποίο μπορεί να στηριχτεί κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, δύναται να αντεπεξέλθει της δικαστικής διαδικασίας, ακολουθώντας τους δικούς της νοητικούς και ψυχικούς ρυθμούς.

          Παράλληλα, θεωρώ ότι η Πηνελόπη Κ. χρήζει άμεσης ψυχολογικής  υποστήριξης.

          Η έκθεση αυτή θεωρείται άκρως απόρρητη και θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από την Αστυνομία στο πλαίσιο των ανακρίσεων που αφορούν στην υπόθεση της Πηνελόπης Κ.     


  
                Νίκος Αγαθοκλέους
                                                                                                              
                  ---------------------                  
               Κλινικός Ψυχολόγος
    (Πανεπιστημίου Lumière Lyon 2, Λυών, Γαλλία)                                                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.