Σελίδες

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ 

Θεμελιώδεις Αρχές 

Σκοπός του Χάρτη αυτού είναι να θέσει τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν τις παρεμβάσεις των Ψυχολόγων, διακηρύσσοντας το αναφαίρετο δικαίωμα του σεβασμού του ανθρώπου μέσα από την ψυχική του διάσταση. Ο Χάρτης στοχεύει να αποτελέσει αντικείμενο αναφοράς όλων των Ψυχολόγων, ανεξάρτητα του χώρου άσκησης του επαγγέλματός τους, των μεθόδων που χρησιμοποιούν, της ιδιότητάς τους, των θεωρητικών ή πρακτικών αναφορών και στόχων τους. Οι Ψυχολόγοι στηρίζουν τις έρευνες και την πρακτική τους σ’ένα επιστημονικό και ειδικό σύνολο γνώσεων, οι οποίες αποτελούν προϊόν συζήτησης και αποδοχής στην επιστημονική κοινότητα. Το αντικείμενο αυτής της επιστήμης είναι το σύνολο των αμοιβαίων σχέσεων, του ψυχικού βίου και στάσεων, όπως παρατηρούνται στην ατομική συμπεριφορά και στην ομάδα.  Οι παρεμβάσεις των Ψυχολόγων προσεγγίζουν και επεξεργάζονται την ιδιωτική ζωή ατόμων και ομάδων. Αυτή η ιδιαιτερότητα τούς δεσμεύει να παρέχουν την πιο υψηλή δεοντολογική προστασία ως απαραίτητη προϋπόθεση στην άσκηση του επαγγέλματός τους.

Οι θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη είναι οι ακόλουθες:


Σεβασμός και ανάπτυξη των δικαιωμάτων  και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων 
 Ο Ψυχολόγος σέβεται και εργάζεται για την προαγωγή των θεμελιωδών δικαιωμάτων του Ανθρώπου: της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, της διαφύλαξης της προσωπικής ζωής, της αυτονομίας και της ψυχολογικής ευεξίας. Δεν μπορεί να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε ψυχολογική παρέμβαση χωρίς τη συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου ατόμου, εκτός στην περίπτωση όπου ενεργεί κατόπιν δικαστικής εντολής. Αντίστοιχα, οποιοσδήποτε μπορεί να αποταθεί ελεύθερα και απ’ευθείας σε Ψυχολόγο της δικής του επιλογής. Ο Ψυχολόγος διαφυλάσσει την εμπιστευτικότητα της ψυχολογικής παρέμβασης, σέβεται το επαγγελματικό απόρρητο και τη διαφύλαξη της ιδιωτικής ζωής του ατόμου, ακόμη και στη περίπτωση όπου αναλαμβάνει να διαβιβάσει στοιχεία των παρεμβάσεών του.

Ευθύνη 
Μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, ο Ψυχολόγος αναλαμβάνει την ευθύνη της επιλογής, της εφαρμογής και των επιπτώσεων των μεθόδων και τεχνικών που χρησιμοποιεί. Ταυτόχρονα, αναλαμβάνει την ευθύνη των επαγγελματικών γνωμοδοτήσεων που υποβάλλει σε άτομα, σε ομάδες και στην κοινωνία. Αρνείται οποιαδήποτε παρέμβαση, θεωρία ή τεχνική που έρχεται σε αντίθεση με τις δεοντολογικές αρχές του.

Ειδημοσύνη 
Η ειδημοσύνη του Ψυχολόγου απορρέει από μεταπτυχιακού πανεπιστημιακού επιπέδου εξειδικευμένες θεωρητικές γνώσεις και συνεχή ενημέρωση για τις νέες εξελίξεις στον τομέα του, καθώς και από πρακτική εκπαίδευση εποπτευόμενη από έμπειρους προσοντούχους ακαδημαϊκούς. Ο κάθε Ψυχολόγος ασκεί το επάγγελμα εντός των ορίων των εξειδικευμένων γνώσεών του, όπως προκύπτουν από τις σπουδές του, την εκπαίδευσή του και την ειδική εμπειρία του.

Εντιμότητα
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή των τριών αυτών αρχών είναι η υποχρέωση του Ψυχολόγου να είναι έντιμος στην άσκηση του συνόλου των δραστηριοτήτων του και στη συνεχή προσπάθειά του να διασαφηνίζει τις αναφορές του, τις μεθόδους του, την αποστολή του, το έργο του  και τις υπηρεσίες που προτείνει.

Οι τέσσερις πιο πάνω αρχές είναι θεμελιώδεις και ουσιώδεις. Οι Ψυχολόγοι δεσμεύονται να τις σεβαστούν, να τις προωθήσουν, να εμπνευστούν από αυτές και να τις γνωστοποιήσουν. Βασισμένοι σ’αυτές τις αρχές, οι Ψυχολόγοι ρυθμίζουν τις σχέσεις που διατηρούν στην δική τους επιστημονική και επαγγελματική κοινότητα και τις σχέσεις που αναπτύσσουν με το σύνολο των άλλων επαγγελματιών.

***

Επιμέλεια : Νίκος Αγαθοκλέους
Μετάφραση : Νίκος Αγαθοκλέους, Χαρά Ταπανίδου
Τελική διόρθωση κεμένου : Χριστάκης Αγαθοκλέους.

Εγκρίθηκε στην Qawra της Μάλτας στις 5 Νοεμβρίου 1994 από την Ομάδα της ΕFPPA / ΕΥΡΟΣΕΨ (European Federation of Professional Psychologists’ Associations / Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδέσμων Επαγγελματιών Ψυχολόγων) Νοτίου Ευρώπης και επικυρώθηκε από το σύνολο της Ομοσπονδίας στην Αθήνα την 1η Ιουλίου 1995 από τα 29 μέλη της ΕΥΡΟΣΕΨ. Βλέπε «Psychologues et Psychologies», no 138, 1997.