Σελίδες

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ανυποψίαστοι πολίτες πέφτουν θύματα τσαρλατάνων


Ενημέρωση
Ανυποψίαστοι πολίτες πέφτουν θύματα τσαρλατάνων 
Η άσκηση του επαγγέλματος του ψυχολόγου είναι νομικά κατοχυρωμένη
Ένα άτομο για να ασκήσει το επάγγελμα  του ψυχολόγου,  ο Νόμος απαιτεί   τα  παρακάτω ελάχιστα πανεπιστημιακά προσόντα (Νόμος  59(Ι) / 2009) :

Να  είναι κάτοχος πτυχίου ψυχολογίας ΚΑΙ  μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης (masters) σε κλάδο της εφαρμοσμένης  ψυχολογίας διάρκειας τουλάχιστο δύο ακαδημαϊκών ετών ΚΑΙ εποπτευόμενη πρακτική άσκηση χιλίων πεντακοσίων ωρών.

Την άδεια άσκησης του επαγγέλματος του ψυχολόγου τη χορηγεί μόνο το Συμβούλιο Εγγραφής Επαγγελματιών Ψυχολόγων, επταμελές Συμβούλιο το οποίο διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και δε χορηγείται από  οποιοδήποτε Σύνδεσμο ψυχολόγων.

Όποιος δηλώνει ότι είναι μέλος οποιουδήποτε Συνδέσμου Ψυχολόγων, αυτό δε σημαίνει, σε  καμιά περίπτωση, ότι έχει και άδεια άσκησης του επαγγέλματος του ψυχολόγου.

Επίσης, αν κάποιο άτομο χρησιμοποιεί τίτλους, όπως, ψυχαναλυτής, ψυχοερευνητής, ψυχοθεραπευτής, σύμβουλος, σύμβουλος γάμου / οικογένειας, κ.λπ., αυτό το άτομο δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι έχει και άδεια άσκησης του επαγγέλματος του ψυχολόγου. Αυτοί οι τίτλοι, και πολλοί άλλοι, δεν είναι νομικά κατοχυρωμένοι από το Κράτος και ο οποιοσδήποτε μπορεί να τους χρησιμοποιεί.

Παρ’ όλα αυτά, ο  Νόμος 68(Ι) / 95, άρθρο 12, προνοεί τα παρακάτω 
ποινικά αδικήματα και ποινές : 
    « Όποιος ­–
(α) Με ψευδείς ή δόλιες παραστάσεις προκαλεί ή αποπειράται να προκαλέσει την εγγραφή     του ιδίου ή κάποιου άλλου προσώπου στο Μητρώο,
(β) λαμβάνει ή χρησιμοποιεί τον τίτλο «εγγεγραμμένος επαγγελματίας ψυχολόγος », ενώ το όνομά του δεν είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο,
(γ) λαμβάνει ή χρησιμοποιεί οποιοδήποτε όνομα, τίτλο ή περιγραφή με το οποίο μπορεί να συναχθεί ψευδώς ότι είναι εγγεγραμμένος επαγγελματίας ψυχολόγος,
(δ) παραβαίνει ή παραλείπει να συμμορφωθεί προς οποιαδήποτε διάταξη του παρόντος Νόμου,
(ε) ασκεί το επάγγελμα του επαγγελματία ψυχολόγου ή προβάλλει τον εαυτό του ως επαγγελματία ψυχολόγο ή ενεργεί με οποιοδήποτε τρόπο ως επαγγελματίας ψυχολόγος ενώ το όνομά του δεν είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο,
είναι ένοχος ποινικού αδικήματος και υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις εκατό λίρες, ή και στις δύο αυτές ποινές.»
Όταν επισκέπτεστε κάποιο ή κάποια και θέλετε να γνωρίζετε αν έχει άδεια άσκησης του επαγγέλματος του ψυχολόγου, έχετε το δικαίωμα να του / της ζητήσετε την άδεια και είναι υποχρεωμέν-ος/-η να σας την παρουσιάσει.
Επίσης, έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε να μάθετε  τα πανεπιστημιακά του / της προσόντα και είναι υποχρεωμέν-ος/-η να σας ενημερώσει σχετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.