Σελίδες

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Γράμμα στη Μητέρα

Εικόνα παρμένη από το Le journal des psychologues 
                            














Η παρακάτω επιστολή απευθύνεται σε μια φυσιολογική μητέρα με ένα φυσιολογικό μωρό.                                                                                                                                                                                                                                                                



 Μ
Εικόνα παρμένη από το Le journal des psychologues 
ητέρα, δεν μπορείς να μάθεις να κάνεις ό,τι χρειάζεσαι, από βιβλία, νοσοκόμες, γιατρούς... Στην πραγματικότητα, αυτές οι πηγές πληροφόρησης μπορεί να σου προξενήσουν περισσότερο κακό παρά καλό. Γιατί το να σου διδάξει ο "ειδικός" (στη νηπιακή φροντίδα) τη σπουδαιότητα αυτού που κάνεις για το μωρό σου, ισοδυναμεί με το να σε κάνει να νιώθεις αμηχανία, και τότε τα κάνεις όλα ολιγότερο καλά.

 Μ
ητέρα, μην αφήνεις τον οποιονδήποτε να μειώνει την εμπιστοσύνη σου προς τον εαυτό σου και την ικανότητά σου να βοηθάς το μωρό σου να ξεπεράσει την πολύπλοκη αλλά φυσιολογική διαδικασία ανάπτυξης. Στην αρχή, το μωρό σου θεωρεί ότι αυτό και εσύ είστε ένα πράγμα. Έπειτα, σιγά - σιγά, αισθάνεται και διεκδικεί την αυτονομία του. Στην πρώιμη αυτή σχέση μεταξύ σου και του μωρού σου, δεν θα πρέπει να παρέμβει κανείς χωρίς γνώσεις  ψυχοδυναμικής περί της σχέσης μητέρας-βρέφους, γιατί μπορεί να υπονομευθεί η αυτοπεποίθησή σου, και επομένως η ψυχολογική συγκρότηση του μωρού σου.
Εικόνα παρμένη από το Le journal des psychologues 

Μ
ητέρα, ίσως το ποιο σημαντικό που έχει να διδαχτεί ο κάθε άνθρωπος είναι να μην παρεμβαίνει στο έργο σου, όταν δεν χρειάζεται, και να μαθαίνει από εσένα, αντί να προσπαθεί να σε διδάξει.

Μ
ητέρα, μην αφήνεις τους επαγγελματίες ή μη, όταν σου δίνουν πληροφορίες, να σου αφαιρούν την εμπιστοσύνη σου στη φυσική σου γνώση.

Μ
ητέρα, το νεογέννητο μωρό σου έχει τη δύναμη να εμφανίζεται ανίσχυρο, πράγμα που σε κάνει ανίκανη να του αντισταθείς, διότι απλά είσαι μια Κανονική, Συνηθισμένη Αφοσιωμένη Μητέρα.

Μ
ητέρα, ως κανονική μάνα που είσαι, έχεις την ικανότητα και την ορθότητα της μητρικής διαίσθησης  για ό,τι αισθάνεται και για ό,τι χρειάζεται το μωρό σου, και ξέρεις πως κάτι τέτοιο επιτρέπει στο μωρό σου να διαμορφώσει την εμπιστοσύνη του, και να προχωρήσει η όλο και πιο σύνθετη ανάπτυξή του.
Αυτή τη διαίσθηση την αποκτάς ουσιαστικά μέσα από την εξαιρετική σου ικανότητα να ταυτίζεσαι με το μωρό σου. Αλλά και το μωρό σου ενθαρρύνεται στην παραπέρα ανάπτυξή του, και ταυτίζεται με σένα.
Εικόνα παρμένη από το Le journal des psychologues 

Μ
ητέρα, η απόλυτη εξάρτηση του βρέφους σου από εσένα είναι τόσο έντονη, ώστε μερικές φορές τρομοκρατείσαι στη σκέψη ότι έχεις μετατραπεί σε φυτό, αλλά αυτό διαρκεί μόνο για λίγες βδομάδες. Αυτό σου επιτρέπει να πραγματοποιήσεις μια βαθιά και αποφασιστικής σημασίας ταύτιση με το μωρό σου, στην αρχή. Εξάλλου, είσαι προετοιμασμένη γι' αυτό το στάδιο, επειδή είσαι απλά μια Κανονική, Συνηθισμένη Αφοσιωμένη Μητέρα.

Μ
ητέρα, για το μωρό σου όλα είναι καινούργια· δεν αναγνωρίζει λέξεις ούτε χρόνο. Είναι έτοιμο να γίνει  άνθρωπος / άτομο, αλλά πρέπει να βασιστεί σε μια κανονική, συνηθισμένη αφοσιωμένη μητέρα για να το πετύχει.

Μ
Εικόνα παρμένη από το Le journal des psychologues 
ητέρα, επικοινωνείς με το βρέφος σου μέσα από τις διακυμάνσεις της φωνής σου, του μιλάς (οι λέξεις δεν έχουν σημασία), το κρατάς, το αγγίζεις και το κουνάς. Επικοινωνείς ακόμα και μέσω της αναπνοής σου και του χτύπου της καρδιάς σου, ανταποκρινόμενη στις καθημερινές ανάγκες του μωρού σου, που ολοένα μεταβάλλονται. Επίσης, επικοινωνείτε, εσύ και το μωρό σου, μέσα από την κοινή σας παιχνιδιάρικη διάθεση, και πάρα πολύ αποτελεσματικά από τις εκφράσεις στο πρόσωπό σου, από το διαισθητικό σου τρόπο με τον οποίο φέρνεις στο μωρό σου ακριβώς ό,τι αυτό θέλει - μια αλλαγή στη  στάση σου, το στήθος σου, το μπιμπερό,… - : έτσι το μωρό σου αποκτά μια αίσθηση ελέγχου, παντοδυναμίας και δημιουργικότητας, πράγμα αναγκαίο για τη φυσιολογική ανάπτυξη του μωρού σου.


Μ
ητέρα, όλα αυτά ισοδυναμούν με σταθερότητα και αγάπη. Αλλά, ακόμη και τα τελειότερα ανθρώπινα όντα αποτυγχάνουν, και αποτυγχάνουν συχνά. Εσύ, Μητέρα, συνεχίζεις να διορθώνεις τις παραλήψεις σου και αυτό ισοδυναμεί, τόσο για σένα όσο και για το μωρό σου, με προσαρμογή και επιτυχία.
Εικόνα παρμένη από το Le journal des psychologues 


Μ
ητέρα, ίσως να αναρωτιέσαι για το ρόλο του συζύγου σου και ίσως να αναρωτιέσαι ακόμα εάν μπορείς να τα βγάλεις πέρα εντελώς  μόνη σου: μέχρι τη στιγμή που το μωρό είναι έτοιμο να γεννηθεί, εάν έχεις φροντιστεί σωστά από τον άνδρα σου ή από το Κράτος ή κι από τους δύο μαζί, και αν αυτή η φροντίδα και στήριξη συνεχίζεται, τότε είσαι έτοιμη για μια εμπειρία κατά τη διάρκεια της οποίας γνωρίζεις εξαιρετικά καλά ποιες είναι οι ανάγκες του παιδιού σου.


Στο " Μωρά και μητέρες " του D.W. WINNICOTT (1987), Ελληνικά Γράμματα, 1996, Αθήνα. 
Επιμέλεια και διασκευή : Νίκος Αγαθοκλέους, κλινικός ψυχολόγος.

-D.E.S.S. Kλινική ψυχολογία και ψυχοπαθολογία (Université Lumière-Lyon 2, Γαλλία).

-A.E.U. Ιατρική ψυχολογία (Université de Médecine-Lyon 1).

-A.E.U. Ιατροδικαστική ψυχολογία και κλινική εγκληματολογία 
(Université de Médecine-Lyon 1).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.